powered by "One Way Radio" - μονόδρομος στη...διασκέδαση - www.onewayradio.net

Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Positive thinking!


“Όλα μου πάνε στραβά”, “είμαι άτυχος/η”, “δεν θα τα καταφέρω πάλι…”, “είμαι άχρηστος/η”, “δεν αξίζω”, “γιατί σε μένα”… και ο κατάλογος με τέτοιου είδους φράσεις είναι ατελείωτος.
Κάνεις κάτι λάθος και η αντίδρασή σου είναι “πάντα βλακείες κάνω”. Αυτού του είδους η υπερ-γενίκευση, είναι μια διαστρέβλωση της σκέψης και της πραγματικότητας. Δεν υπάρχει περίπτωση να κάνεις μόνο βλακείες και να μην έχεις κάνει ούτε ένα σωστό πράγμα στη ζωή σου, άρα το “πάντα” δεν ισχύει. Κι όχι μόνο δεν ισχύει αλλά σου δημιουργεί μια αίσθηση αναξιότητας και έντονο άγχος. Σε οδηγεί σε γενικεύσεις του τύπου “είμαι βλάκας”. Με αυτή τη λογική όλοι είμαστε βλάκες γιατί έχουμε κάνει πάνω από μια φορά βλακώδη πράγματα στη ζωή μας. Έχεις σκεφτεί ότι σε έναν φίλο σου πιθανότατα να ήσουν πιο υποστηρικτικός/ή σε ανάλογη περίπτωση;
Το ότι κάτι πήγε στραβά μια φορά δε σημαίνει ότι το ίδιο θα συμβεί και την επόμενη φορά.  Αν ξεκινάς όμως με τον φόβο και την ανασφάλεια οι πιθανότητες να πάει κάτι στραβά αυξάνονται, αφού μέρος της προσοχής που θα έπρεπε να δώσεις σε αυτό που κάνεις το απορροφούν οι αρνητικές σκέψεις. Οι αρνητικές σκέψεις οδηγούν σε έναν φαύλο κύκλο άγχους, φόβου και ανασφάλειας. Οι θετικές σκέψεις απ’ την άλλη οδηγούν σε δημιουργικότητα, σε καινοτόμες ιδέες.
Μην υπεργενικεύεις λοιπόν κάθε φορά που κάτι πάει στραβά. Εστίασε κάθε φορά σε ένα συγκεκριμένο πρόβλημα και αντιμετώπισε το άμεσα. Με το να το αναβάλεις και να το αποφεύγεις καταφέρνεις να επιβεβαιωθούν οι φόβοι σου, ενισχύοντας έτσι τις αρνητικές σκέψεις. Δεν υπάρχει μόνο το άσπρο ή το μαύρο, όλα ή τίποτα. Δεν είναι η ζωή είτε τέλεια είτε εντελώς χάλια. Υπάρχουν στιγμές μέσα στην καθημερινότητα οι οποίες είναι καλές. Αν περιμένεις να είναι τέλεια ολόκληρη η μέρα και κατ’ επέκταση ολόκληρη η ζωή σου, δεν μπορείς να χαρείς ούτε αυτές τις στιγμές χαράς που σου προσφέρονται.. Μην βάζεις στην άκρη τα θετικά και κρατάς μόνο τα αρνητικά στοιχεία ενός γεγονότος ή μιας κατάστασης. Όταν σκέφτεσαι αρνητικά χάνεις την ευκαιρία να πάρεις τη ζωή στα χέρια σου. Εναποθέτεις τον εαυτό σου στην τύχη ή στη μοίρα και δεν αναλαμβάνεις την ευθύνη των πράξεών σου ή της…αδράνειάς σου!
Σαφώς και υπάρχουν πράγματα στη ζωή που δεν είναι στο χέρι σου και δεν μπορείς να ελέγξεις, αλλά υπάρχουν πολύ περισσότερα που μπορείς να κάνεις και για τα οποία είσαι υπεύθυνος/η. Αντί να προσπαθείς να αλλάξεις τα αδύναμα στοιχεία σου, ενίσχυσε τα θετικά σου. Κάνε το καλύτερο που μπορείς για τον εαυτό σου! Προσαρμόσου ανάλογα με τις συνθήκες. Μην “κολλάς” στο αρχικό σου πλάνο. Αν βλέπεις ότι κάτι δεν πάει όπως θα ήθελες άλλαξε το! Ψάξε, ανακάλυψε, δημιούργησε νέους τρόπους να πετύχεις τους στόχους σου. Σταμάτα να βλέπεις μόνο τα προβλήματα γιατί έτσι δεν βλέπεις τις ευκαιρίες που σε προσπερνάνε. Πάντα υπάρχουν ευκαιρίες. Αρκεί να βγεις από τα “κουτάκια” όπου έχεις ταξινομήσει τη ζωή σου. Να διευρύνεις τους ορίζοντές σου και να δοκιμάσεις κάτι διαφορετικό, κάτι πέρα από τα “πρέπει” και αυτά που γνώριζες μέχρι σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου