powered by "One Way Radio" - μονόδρομος στη...διασκέδαση - www.onewayradio.net

Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Christmas blues...



Πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, φωτεινά λαμπάκια παντού, όλοι γύρω σου ανυπομονούν για τις γιορτές, εσύ όμως αν μπορούσες να τα αποφύγεις όλα αυτά θα ήσουν πολύ ικανοποιημένος/η. Αντί να σκέφτεσαι ότι θα έχεις μια ευκαιρία να ξεκουραστείς και να βρεθείς με αγαπημένα πρόσωπα, είτε είσαι αδιάφορος/η είτε κατακλύζεσαι από απαισιοδοξία και λύπη.
Για κάποιους οι συνθήκες της ζωής τους δεν ευνοούν τις “χαλαρές” γιορτές, γιατί είτε είναι αναγκασμένοι να εργάζονται τις γιορτινές μέρες, είτε τυχαίνει να μην έχουν κάποιο ή κάποια αγαπημένα πρόσωπα κοντά τους λόγω απόστασης ή απώλειας. Τι συμβαίνει όμως και πέφτεις σε κατάθλιψη ενώ βρίσκεσαι με την οικογένειά και τους φίλους σου;
Δεν είναι απαραίτητο να είσαι μόνος/η για να νιώθεις μοναξιά. Όταν έχεις απομακρυνθεί συναισθηματικά από τα αγαπημένα σου πρόσωπα (γονείς, αδέρφια, φίλους) και η επικοινωνία μαζί τους δεν είναι ουσιαστική η αίσθηση της μοναξιάς είναι πιο έντονη στις γιορτές. Νιώθεις πως πρέπει να περάσεις καλά ή πρέπει να ξοδέψεις λεφτά για να γιορτάσεις όπως ονειρεύεσαι ή αναπολείς παλαιά ευτυχισμένα Χριστούγεννα. Επιπλέον βομβαρδίζεσαι από την τηλεόραση με εικόνες χαρούμενων και ευτυχισμένων οικογενειών ή φίλων, δίπλα σε ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο γεμάτο δώρα, οι οποίες τις περισσότερες φορές δεν ανταποκρίνονται – και ούτε ανταποκρίνονταν ποτέ – στην ελληνική πραγματικότητα.
Οι ευκαιρίες που μπορεί να χάθηκαν κατά τη διάρκεια της χρονιάς, τα λάθη που έγιναν, αλλά και άγχος για τη χρονιά που έρχεται και για το μέλλον, βάζουν επίσης πολλούς ανθρώπους σε μια διαδικασία αυτοκριτικής, αξιολόγησης του εαυτού αρκετά αυστηρή, με αποτέλεσμα την αίσθηση ματαιότητας και τη θλίψη. Όταν δεν έχεις συγκεκριμένο στόχο στο μυαλό σου, απογοητεύεσαι εύκολα έχεις μια αίσθηση ανικανοποίητου ή “δεν ξέρω τι να κάνω”. Το “θέλω να γίνω πλούσιος” δεν είναι συγκεκριμένος στόχος, αλλά το “θέλω να αυξήσω την πελατεία μου” ή “θέλω να ασχοληθώ με το τάδε αντικείμενο/τομέα/επάγγελμα” και ψάχνω να βρω τρόπους για να το πετύχω είναι συγκεκριμένο. Πρέπει να κάνουμε όνειρα, αλλά ταυτόχρονα το ένα μας πόδι να πατάει στη γη, γιατί μόνο έτσι θα τα πραγματοποιήσουμε και δεν θα μείνουν απλά όνειρα.
Θέσε ρεαλιστικούς στόχους για την επόμενη χρονιά ώστε να δώσεις την ευκαιρία στον εαυτό σου να γευτεί τη χαρά της επίτευξής τους. Βελτίωσε τις σχέσεις σου με τα αγαπημένα σου πρόσωπα, μοιράσου τα συναισθήματα και τις σκέψεις σου μαζί τους. Μην απαιτείς από τον εαυτό σου και από τους άλλους παραπάνω από αυτά που αντέχει ο καθένας και μην πιέζεις τον εαυτό σου για να τους ικανοποιήσεις όλους. Η ευτυχία δεν εξαρτάται από τα υλικά αγαθά. Δεν χρειάζεται να ξοδέψεις μια μικρή περιουσία για να περάσεις καλά ή για την αγορά δώρων. Πάντα υπάρχουν οικονομικές λύσεις όπως επίσης και πράγματα που μπορείς να οργανώσεις ή να κατασκευάσεις ο/η ίδιος/α. Το μόνο που χρειάζεται είναι να αφήσεις τη φαντασία σου ελεύθερη.
Ας μην ξεχνάμε πως τα Χριστούγεννα είναι γιορτή της αγάπης και όχι διαγωνισμός καλύτερου outfit ή ρίψης – γεμάτων γαρύφαλλα – πανεριών. Σταμάτα να ασχολείσαι με αυτό που δεν έχεις και απόλαυσε επιτέλους αυτό που έχεις!

Καλά Χριστούγεννα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου