powered by "One Way Radio" - μονόδρομος στη...διασκέδαση - www.onewayradio.net

Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Ο Αλυσοδεμένος Ελέφαντας


Έχεις αναρωτηθεί ποτέ για ποιο λόγο ένα δυνατό ζώο, τεραστίου όγκου και βάρους, όπως ο ελέφαντας, μπορεί και μένει δεμένος στο τσίρκο σε έναν πάσαλο συγκριτικά μικροσκοπικό; “…Ο ελέφαντας του τσίρκου δεν το σκάει γιατί τον έδεναν σ’ ένα παρόμοιο παλούκι από τότε που ήταν πολύ, πολύ μικρός. Έκλεισα τα μάτια και φαντάστηκα το νεογέννητο ανυπεράσπιστο ελέφαντα δεμένο στο παλούκι. Είμαι βέβαιος ότι τότε το ελεφαντάκι είχε σπρώξει, τραβήξει και ιδρώσει πασχίζοντας να λευτερωθεί. Μα παρ’όλες τις προσπάθειές του, δεν τα είχε καταφέρει, γιατί εκείνο το παλούκι ήταν πολύ γερό για τις δυνάμεις του. Φαντάστηκα ότι θα κοιμόταν εξαντλημένο και την επόμενη μέρα θα προσπαθούσε ξανά, και τη μεθεπόμενη το ίδιο…Ώσπου μια μέρα, μια φρικτή ημέρα για την ιστορία του, το ζώο θα παραδεχόταν την αδυναμία του και θα υποτασσόταν στη μοίρα του. Αυτός ο πανίσχυρος και θεόρατος ελέφαντάς που βλέπουμε στο τσίρκο δεν το σκάει γιατί νομίζει ότι δεν μπορεί, ο δυστυχής. Η ανάμνηση της αδυναμίας που ένιωσε λίγο μετά τη γέννησή του, είναι χαραγμένη στη μνήμη του. Και το χειρότερο είναι ότι ποτέ δεν αμφισβήτησε σοβαρά αυτή την ανάμνηση. Ποτέ μα ποτέ δεν ξαναπροσπάθησε να δοκιμάσει τις δυνάμεις του…” (από το βιβλίο του Χόρχε Μπουκάι (Jorge Bucay) “Να σου πω μια ιστορία”).
Το παιδί που κάποτε προσπάθησε για κάτι και δεν τα κατάφερε, ή του είπανε πως δεν τα κατάφερε, δεν είναι πια παιδί…Μη μένεις εγκλωβισμένος/η στην ανάμνηση αυτής της αίσθησης αποτυχίας. Προσπάθησε ξανά. Πείστηκες κι εσύ ότι είσαι ανίκανος/η, αδύναμος/η ή χαζός/ή. Ταυτίστηκες με μια εικόνα η οποία δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Γίνε εσύ ο “ιδανικός γονιός” για το μικρό παιδί που έχεις μέσα σου και έχει παραιτηθεί από κάθε προσπάθεια να “ελευθερωθεί”. Στήριξέ το!
Μήπως όμως δεν φοβάσαι μόνο το να μην είσαι ικανός/η ή αρκετός/ή; Μήπως το να είσαι δυνατός/ή περισσότερο από όσο πιστεύεις ή θέλεις να πιστεύεις, προκαλεί εξίσου μεγάλο φόβο; Γιατί αν είσαι δυνατός/ή θα πρέπει να αναλάβεις την ευθύνη του εαυτού σου, των επιλογών σου, των λαθών σου, της ζωής σου. Αν περνάς απαρατήρητος/η ή είσαι αδύναμος έχεις την ψευδαίσθηση ότι δεν φέρεις καμία ευθύνη για οτιδήποτε συμβαίνει μέσα σου και γύρω σου.. Όταν είσαι δυνατός/ή δεν είσαι παθητικός/ή, θύμα ή μίζερος/η. Μαθαίνεις από τα λάθη σου, θέλεις να εξελίσσεσαι και προσπαθείς γι’ αυτό αντί να σαμποτάρεις τον εαυτό σου. Μη φοβάσαι τη δύναμή σου. Μη φοβάσαι πως οι άλλοι θα φοβηθούν ή θα σκεφτούν αρνητικά για σένα ή θα πάψουν να σε αγαπούν. Το αντίθετο μάλιστα: θα σε υπολογίζουν ως ίσο/η και θα σέβονται περισσότερο αυτά που νιώθεις και αυτά που έχεις να πεις.
Έχεις συνηθίσει πλέον τον πάσαλο και την αλυσίδα με την οποία είσαι δεμένος/η. Έχετε γίνει ένα. Δοκίμασε ξανά πράγματα με τα οποία είχες απογοητευτεί στο παρελθόν. Η νοητική και συναισθηματική σου κατάσταση είναι διαφορετική απ’ όταν ήσουν παιδί. Συνεχώς εξελίσσεται. Αλλιώς, θα συνεχίζεις να είσαι δεμένος/η στον πάσαλο και κάθε φορά απλώς…θα αλλάζεις τσίρκο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου