powered by "One Way Radio" - μονόδρομος στη...διασκέδαση - www.onewayradio.net

Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Χαμηλή αυτοπεποίθηση


Αν δεν αγαπήσεις τον εαυτό σου, μην περιμένεις να το κάνει κάποιος άλλος για σένα…

                                  από την ψυχολόγο-ψυχοθεραπεύτρια Έφη Ταμπουρά
  
Κάποιοι/ες από σας αντιμετωπίζετε δυσκολία στο να δημιουργήσετε φιλικές ή ερωτικές σχέσεις και ακόμα κι όταν τις δημιουργείτε δεν αργούν να φανούν τα προβλήματα. Εστιάζετε στα αρνητικά και όχι στα θετικά ενός γεγονότος ή μιας κατάστασης. Νιώθετε αμηχανία στα θετικά σχόλια των γύρω σας. Υποβιβάζετε τα θετικά σας στοιχεία και αναφέρεστε πιο συχνά στον εαυτό σας με αρνητικούς χαρακτηρισμούς παρά με θετικούς. Σε περίπτωση αποτυχίας η στεναχώρια και οι αυτοκατηγορίες είναι έντονες.  Η κριτική για σας είναι μαχαίρι στην καρδιά ακόμα κι αν είναι εποικοδομητική και δεν αντέχετε τα αρνητικά σχόλια. Ένα αρνητικό σχόλιο μπορεί να το σκέφτεστε για μέρες και να χάσετε τον ύπνο σας! Με ευκολία όμως κριτικάρετε τους άλλους, κάποιες φορές σκληρά. Δεν αντέχετε να κάνετε λάθος. Θέλετε να τα κάνετε όλα σωστά! Συγκρίνετε συνεχώς τον εαυτό σας με τους άλλους και τις περισσότερες φορές νιώθετε κατώτεροι. Αγχώνεστε πολύ εύκολα και χάνετε επίσης εύκολα το κουράγιο σας. Καθετί καινούργιο δημιουργεί τεράστιο άγχος και η αναβλητικότητα είναι μόνιμο στοιχείο στη ζωή σας. Ανέχεστε αρκετά, δεν βάζετε όρια στις απαιτήσεις των άλλων, δεν εκφράζετε τη γνώμη σας, είστε παθητικοί και όλα αυτά για να μην ρισκάρετε να δυσαρεστηθούν οι άλλοι και τους χάσετε απ’ τη ζωή σας. Τέλος στον τομέα της εργασίας δεν αποδίδετε όσο θα θέλατε ή στον βαθμό που αντιστοιχεί στις δυνατότητές σας. Ίσως αναγνωρίζετε όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά στον εαυτό σας ή έστω κάποια από αυτά.

Τι συνέβη όμως κι εξελίχθηκαν έτσι τα πράγματα;

 Όταν τα πρόσωπα που πρωτοαγάπησες στη ζωή σου (κυρίως η μαμά αλλά και ο μπαμπάς) δεν σε επιβράβευαν όσο θα έπρεπε και απέρριπταν ή έμεναν αδιάφοροι απέναντι σε αυτά που θεωρούσες εσύ επιτεύγματα, το ίδιο θα κάνεις κι εσύ αργότερα στον εαυτό σου, αλλά και στους άλλους. Οι γονείς λειτουργούν ως καθρέφτης. Μέσα από το βλέμμα τους μαθαίνουμε την αξία του εαυτού μας. Πάνω σ’ αυτή τη βάση θα χτίσουν αργότερα οι δάσκαλοι, συγγενείς, φίλοι και ερωτικοί σύντροφοι. Όταν νιώθεις πως δεν αξίζεις και απορρίπτεις συνεχώς τον εαυτό σου, υποσυνείδητα τα άτομα που επιλέγεις στη ζωή σου θα σε απορρίψουν κι αυτά με τη σειρά τους. Αν δεν αγαπάς και δεν εκτιμάς τον εαυτό σου για ποιο λόγο να το κάνει κάποιος άλλος; Πολύ σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι ακόμα κι αν σου δώσει τη σημασία που θέλεις κάποιος/α δεν το πιστεύεις! Απ’ τη στιγμή που δεν πιστεύεις στον εαυτό σου, δεν θα πιστέψεις ότι π.χ. ένας άντρας ή μια γυναίκα ενδιαφέρεται για σένα και θα το σαμποτάρεις μονή/ος σου. Θα κάνεις υποσυνείδητα οτιδήποτε περνάει απ’ το χέρι σου για να εκπληρώσεις την “προφητεία” της απόρριψης.

Αντί να αυτοκαταστρέφεσαι λοιπόν είναι προτιμότερη η αυτογνωσία και η διόρθωση αυτής της συμπεριφοράς.

Η ψυχοθεραπεία λειτουργεί σε αυτή την περίπτωση επανορθωτικά. Μέσα από τη σταθερή σχέση με τον θεραπευτή, ο οποίος γνωρίζει πώς να χειριστεί τις τραυματικές εμπειρίες του παρελθόντος, σε δέχεται όπως είσαι, σε βοηθάει να ανακαλύψεις την δύναμη που κρύβεις μέσα σου, αναγνωρίζοντας και ενισχύοντας τα θετικά σου στοιχεία  και σε ενθαρρύνει να αποδεχτείς τον εαυτό σου με όλες του τις πλευρές. Τέλος μαθαίνεις να διαχειρίζεσαι και να ξεπερνάς συναισθήματα όπως άγχος, θλίψη, θυμό και γενικότερα να στηριχτείς στα πόδια σου και να ενηλικιωθείς συναισθηματικά.

Είναι σημαντικό να έχεις ανθρώπους στη ζωή σου, με τους οποίους μπορείς να συζητήσεις χωρίς φόβο ό, τι σε απασχολεί και οι οποίοι χαίρονται με τη χαρά σου και σου συμπαραστέκονται στη λύπη σου και όχι το αντίστροφο.

Κάνε μια λίστα με τα θετικά σου χαρακτηριστικά. Ίσως εντυπωσιαστείς από το πόσα θα βρεις… Επίσης μια λίστα με τα επιτεύγματά σου, τις δεξιότητες και τα ταλέντα σου. Γενικότερα πράγματα στα οποία είσαι καλός/η. Επεδίωξε να ασχοληθείς με κάποιο από αυτά. Οι λίστες βοηθούν στο να οργανώσεις και κυρίως να οπτικοποιήσεις αυτό που έχεις μέσα στο μυαλό σου. Άλλο να τα έχεις στο μυαλό σου (λίγο συγκεχυμένα) και άλλο να τα βλέπεις μπροστά σου γραμμένα. Δεν θα πρέπει βέβαια οι λίστες να γίνουν ευαγγέλιο! Ανανεώνονται και εξελίσσονται όπως άλλωστε κι εμείς.

Είναι άδικο να βλέπω ανθρώπους ικανούς, οι οποίοι έχουν δυνατότητες να κάνουν απίστευτα πράγματα, να ζουν μια ζωή ποιοτικά κατώτερή τους. Όταν ήσουν παιδί ταυτίστηκες με μια εικόνα που σου πρόσαψαν που όμως δεν αντιστοιχούσε στην πραγματικότητα. Δεν είσαι πια μικρό παιδί και είναι καιρός αυτό το αόρατο λουρί με το οποίο είσαι δεμένος/η να κοπεί και να αυτονομηθείς συναισθηματικά. Ακόμα κι αν εξακολουθείς να μένεις στο ίδιο σπίτι με τους γονείς σου (μιας και οι συνθήκες δεν ευνοούν τέτοιου τύπου αλλαγές). Όπως και να 'χει, να θυμάσαι: είσαι παιδί των γονιών σου, αλλά όχι πια παιδί.

                                                                                                                                                       (#1) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου